
Suntem foarte fericiti ca am adunat o colectie minunata. Suntem printre cele mai importante muzee, cu 90.000 de obiecte de arta taranesti raspandite in diferite colectii, inclusiv unul apartinand primului director al Muzeului Taranului Roman, Alexandru Tzigara-Samurcas. Colectia noastra de imbracaminte traditionala are peste 20.000 de articole: bluze romanesti, camasi, jachete, bluze.
Toate acestea pentru a demonstra ca tot ceea ce purtam ne defineste. Aceste bluze sunt adevarate icoane, la fel ca pantofii lui Marylin Monroe sau palaria lui Audrey Hepburn. Bluza romaneasca este mai mult decat o sursa de inspiratie, este o sursa de parteneriate culturale. Este deja subiectul multor expozitii.
Obiectele adunate la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti stau marturie complexitatii costumelor traditionale din spatiul romanesc. Aceasta complexitate poate fi explicata, printre altele, de interferentele culturale care au avut loc de-a lungul secolelor.
Liliana Passima explica: “Ce ne defineste? Si ce ne ofera mai multa complexitate si diversitate in comparatie cu cultura europeana? Teritoriul nostru se afla la intersectia mai multor culturi. Poate, din punct de vedere istoric, au existat si dezavantaje. Stim ca astazi spatiul romanesc nu a experimentat perioade de repaus.
Dimpotriva, el a facut obiectul unor ocupatii diverse: tatara, rusa, germana, greaca. Aceasta incrucisare a culturilor ne-a adus multe beneficii. Doar un exemplu, fara a face o incursiune in istoria culturala a zonei: o piele de oaie din Saliste (centru) demonstreaza cat de minunata poate fi o broderie taraneasca pe piele, o profesie aproape uitata astazi si foarte dificil sa reinvie .
Un astfel de obiect poate concura foarte bine cu broderiile din piele la Muzeul Victoria si Albert din Londra. Mai mult decat atat, un costum din regiunea Arges (sud) se remarca prin aerul aristocratic de broderii, pentru ingeniozitatea lui si ornamente complexe de neegalat, care sunt compozitii de flori de multe ori de legume din cele mai diverse, garnisite cu sclipici si cusute cu fir metalic.
Daca vreti sa cumparati astfel de broderii populare va recomandam sa accesati rochii elegante cu motive traditionale.
Pentru a onora acest costum, platforma Google Arts & Culture a inclus mostenirea taraneasca a Romaniei pe harta internationala a modei istorice, pentru a arata ca hainele nu definesc doar personalitati individuale, ci reprezinta un discurs asupra identitatii nationale pe care o pastreaza pentru totdeauna in viata.
Costumul este realizat cu dreptunghiuri din tesaturi albe din lana, canepa, panza sau bumbac, dar si din piele de oaie. Principalele culori ale acestui costum sunt rosu, alb si negru. In multe zone culorile alb, rosu si negru sunt dominante, dar aceste culori se pot schimba, ceea ce este comun.
Spre deosebire de costumele romanesti, cele din Italia de exemplu sunt realizate din materiale precum lana, damasc, taffta rigida etc. Satinul nu este niciodata folosit. Culorile fustei se schimba in functie de regiuni; culori reci pentru culorile nordice si calde pentru sud.
Marimea fustei este lunga, variind de la 3,5 pana la 4 m, si de obicei sunt adunate sau pliate. Din nou, lungimea variaza de la o regiune la alta, in special in nord, unde sunt mult mai lungi decat in sud.